Möjligheter för liv i universum - Har vi haft påhälsningar från yttre rymden?

En av människans största frågor är huruvida det finns utomjordiskt liv i Universum. Radiosignaler och rymdfarkoster har under årtionden sökt efter livsformer i andra solsystem utan att lyckas. Men över 10000 UFO-observationer har rapporterats av privatpersoner in till organisationen UFO-Sverige och över tio fall kan inte förklaras med vetenskapen. Har vi redan fått besök från yttre rymden?

Mora den 15e september 1952, klockan börja närma sig midnatt. Nils Frost, 20 år gammal, är på väg hem till sina föräldrars gård i den kalla dalanatten. Tio minuter över elva parkerar han sin cykel och får se ett kraftigt ljussken över horisonten i norr. Förskräckt kallar Frost ut sin mor och tillsammans bevittnar de fenomenet i tjugo minuter, som han lyckas fotografera med sin nyinköpta kamera. Ljusskenet försvinner och mörkret lägger sig åter över den ödsliga skogen. Nils Frost står kvar och stirrar ut i stjärnhimlen. Han är säker – det var ett UFO.

Mora-bilden, som händelsen idag rubriceras som, är Sveriges första och hitintills bästa ufo-bild anser Clas Svahn, ordförande i Sveriges enda vetenskapsinriktade UFO-organisation, i artikeln ”Mora-bilden” från UFO-aktuellt 2/1990. Ännu idag kan inte objektet för bilden förklaras, varken av organisationen eller vetenskapsmän. Svahn menar i samma artikel att så länge ingen naturlig förklaring presenteras, klassificeras objektet som UFO.

Detta är bara en i raden av UFO-observationer som har gjorts i Sverige av privatpersoner. På arkivet för UFO-forskning i Norrköping finns cirka 14000 rapporter om okända föremål arkiverade, som UFO-Sverige sedan 1970 vetenskapligt undersöker. I de flesta fall har en naturlig förklaring kunnat presenteras av organisationen. Antingen har föremålet som observerats varit ett flygplan, himlafenomen eller rent av en hallucination.

Men även om nästan alla UFO-observationer visar sig vara ”falskt alarm” i letandet på utomjordiskt liv, finns ett antal undantag. Ännu står elva fall utan vetenskaplig förklaring, och något av dem kan vara ett riktigt besök från utomjordiska varelser. Det senaste ouppklarade fallet är från Holmträsk i Norrbotten januari 2004. Ett gift par befall sig ute på sin gård då ett märkligt föremål kom flygandes inte långt från deras hus. Paret beskrev föremålet som flygplansliknande med små vingar, cirka sex meter långt, utav aluminium och utan förarhytt. Trots undersökningar av såväl UFO-Sverige som den svenska militären har föremålet inte kunnat identifieras. Clas Svahn menar på sin blogg att man inte kan utesluta att föremålet var utomjordiskt och att observationen är det närmsta ett svar om utomjordiskt liv man har kommit inom organisationen.

Svahn är journalist på Dagens Nyheter och den drivande kraften inom Sverige-UFO. Han berättar på organisationens hemsida att han är säker på att människan inte är ensam i Universum.

- Jag tror att det finns intelligent liv på flera håll i universum. Ännu har jag inte sett några övertygande bevis på att det verkligen är så, men jag är väldigt intresserad av att finna de.

Svahn var med och grundade organisationen för över 40 år sedan och berättar vidare på hemsidan att det finns flera anledningar till varför han började intressera sig av UFO.

- Även om jag inte tror på new age eller liknande teorier vill jag veta vad som ligger bakom UFO-observationerna och liknande fenomen. I grund och botten finns också en folkbildarambition. Jag vill hjälpa till att belysa världen och göra den mer begriplig. Vi människor lever i en komplicerad tillvaro och vi behöver hjälp att förstå den. Jag hoppas att jag har bidragit till det.

Allt arbete med organisationen görs ideellt och på Svahns fritid. Tusentals timmar har lagts ner på att undersöka rapporter och besöka platser. Eftersom inga bevis ännu har kunnat presenteras kan arbetet ses som meningslöst, men Svahn ser en klar poäng med sitt jobb.

- Jag vill bidra till ökad kunskap och nyfikenhet. Det är viktigt att någon tar tag i frågan och startar diskussion.

Trots att många av rapporterna som skickas in till organisationen verkar vara högst osannolika och påhittade, och trots det faktum att Clas Svahn i första hand ser på observationer ur ett vetenskapligt perspektiv läser och betraktar han allt som berättas för honom. - Det är väldigt viktigt att inte avfärda människors upplevelser, utan att istället lyssna på vad de har att säga. Genom berättelserna finner man ibland ny fakta som kan leda till ökad kunskap. Utan allmänhetens tips hade vi inte kunnat driva organisationen, därför är vi måna om allt material vi får inskickat från medlemmar och andra privatpersoner.

41 år efter organisationens bildande finns det fortfarande ett stort intresse för okända föremål. Årligen strömmar det in över 300 rapporter om UFO-observationer från privatpersoner runt om i landet. Den senaste är från en man i Stockholm som den 14 februari i år såg ett starkt lysande föremål färdas alldeles ljudlöst över gärdet trots det lugna vintervädret. Observatören uppskattar föremålets längd till cirka 200 meter och ännu har inte UFO-Sverige med Clas Svahn i spetsen kunnat sätta sig in i fallet.

Letandet efter svaret på en av mänsklighetens största frågor fortsätter. Kanske finns inte längre svaret ibland vetenskapsmän och UFO-forskare utan mitt ibland oss.

 

Philip Gadd.

 

Vill du veta mer?

Besök UFO-Sveriges hemsida för mer information om organisationen och UFO-observationer i Sverige.

www.ufo.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0